Sommarklämtningar

Imorgon är det den första juni, och dags för sommarens sommarklämtningar än en gång. Kyrkklockorna på Gamla Malmen ringer varje sommarmorgon och sommarkväll klockan 6, eller rättare sagt – dom klämtar. Klämtningen är en lite svagare klockringning, men hörs bra om man som jag har svårt att sova om nätterna och bor precis ett stenkast från kyrkan!

Klocktornet

Jag har försökt luska ut lite varför man ringer i klockorna varje sommarmorgon och det var lite svårt att få nåt svar. ”Av gammal tradition” verkade konsensus vara, inklusive ”det är inte meningen att nån skall vakna av klämtningen”, så jag fick leta vidare, men den här gången begav jag mej ut på internet i stället för att fråga runt på Pastorskansliet och andra ställen. Jag misstänkte att det här var en gammal katolsk sed, för katolska seder verkar dö ut rätt så långsamt här i vårt Pargas som formellt har varit protestantiskt i närmare 500 år.

Angelusringningen inom katolska kyrkan består av 9 klämtningar, eftersom 9 är ett heligt tal bestående av 3 gånger 3, treenigheten gånger tre med andra ord. Angelusringningen görs klockan 6 på morgonen, klockan 12 och klockan 18 på kvällen, och då är det meningen att alla rätttrogna katoliker skall falla på knä och be en bön. Ringningen är uppdelad i grupper om 3 och mellan grupperna av ringningar skall man hinna säga en bön. Vissa orter har fortfarande kvar alla angelusringningar, andra har endast klockan 12 och kl 18.

Kanske klockklämtningen var just en sån grej, ett hjälpmedel för folk att hålla reda på när dom skulle be sin morgonbön? Jag letade vidare på nätet och hittade info om hur man i Schweitz firar sommarklockringning med en stor fest. Sommarklockringningsfesten heter Sechseläuten och betyder ungefär kl 6-ringningen. Festen bygger på en medeltida tradition om sommarringningar, som användes för att visa att nu var det dags för sommararbetstider, och man inledde sommaren med en stor fest för att fira just det. Det var kanske inte precis hur klockringningen användes här i Norden, men kanske det ändå fanns nån medeltida idé bakom det som var gemensam, om varför man just skall ringa klockorna specifikt på sommaren och inte året om?

Det här med att be böner vissa tider på dagen och att ha nåt slags hjälpmedel för att hålla koll på när det är dags för en bön är en urgammal tradition som kallas tidegärd. I vår kultur härstammar den ursprungligen från judendomen som hade sina speciella tider på dygnet för bön. Traditionen togs sen upp av den katolska kyrkan i form av klockringning och inom islam i form av böneutrop från en minaret.

Kyrkornas klockringning varierar från ort till ort, men på vår lilla ort tycks man köra katolskt. Klockringningen på morgonen är tydligen en Laudes, en morgonbön, och på kvällen en Vesper, aftonbön. I wikipedia kan vi läsa:

I Sverige kvarlevde tidegärden länge efter reformationen, i synnerhet i domkyrkorna och vid prästutbildningarna. Men under slutet av 1600-talet föll den ur bruk och ersattes av olika predikogudstjänster.

tja, vissa små orter hängde tydligen inte riktigt lika snabbt med i svängarna!

Jag letade vidare och hittade i Nordisk Familjebok, under Brevarium:

Bönetimmarna hafva lämna minnen efter sig i de svenska kyrkorna vanliga ringningarna eller klämtningarna, i åtskilliga städer kl 10 f.m. och 4. e.m., på landet stundom sommartid kl 6 f.m. och 7 e.m.

Katolska präster och andra fromma välstående personer, hade ofta ett brevarium som var en bok där det stod en massa praktiska saker om religionen inklusive bönetimmarna. Utgående från brevariet visste prästen hur det rituella inom församlingen skulle gå till och där stod som sagt dessa bönetider uppräknade. Senare utfärdade en del påvar bestämmelser om att enskilda präster själva fick bestämma om ringningarna, men ute på landet gick det långsamt till med såna radikala reformer. Där höll man sig troget till det gamla invanda och bekanta!

Jag hade ett vagt minne av att ha läst nåt om klockringningen i Pargasbygdens Historia och efter lite letande hittade jag till slut nästan svaret! Såhär står det i Pargasbygdens Historia I (av Gabriel Nikander, 1955):

Varje vardagsmorgon kl 6 och varje afton – om sommaren kl 20 , om vintern kl 18 – ringes i kyrkans storklocka nio klämtslag, en sed som obruten bevarats genom tiderna. Ingen minns nu mera att man i katolsk tid läste ett Ave Maria mellan varje klämtslag. Kanske ingen heller mera läser någon morgon- eller aftonböd därvid. Men ännu i seklets början lade man vid aftonklämtningen undan alla arbeten och tog sig stillhet, på lördagen helgdagsstillhet. Vackert ljuder klämtslagen ännu över bygden, ehuru endast de gamla iakttar den åldriga seden med bön.

Författaren funderar vidare kring det här med böner och helgdagar:

Dessa seder skänkte livet en yttre helgd. Nu rullar maskinerna i fabrikerna natt och dag, under helg och söcken. Detta har tryckt sin prägel på livet också utanför fabriken. Den stora bebyggelsen av egna hem runt Malmen har till stor del vuxit upp genom söndagsarbete, ty vardagskvällarna har inte räckt till. Arbetarna har på vilodagen hamrat, huggit och sågat. Vare dock genast sagt att ingen må klandra dem, som sålunda skapat en ny hemmets värld långt bättre än den, där forna tiders arbetarfamiljer växte upp. Sabbaten är till för människans skull och inte människan för sabbaten.

Imorgon bitti om jag än en gång sover lätt och vaknar kl 6 till klockklämtningarna så vet jag i varje fall varför klockorna ringer. Och framför allt att dom överhuvudtaget ringer, för det var en himla massa mänskor som sade åt mej att jag inbillade mej när jag berättade att det ringer i kyrkklockorna varje tidig sommarmorgon!

Gamla Malmens planbestämmelser

Här på Gamla Malmen är det särskilda bygglov som gäller. Hela området är skyddat och om man vill åtgärda sitt hus eller tomt på nåt sätt så måste man söka om lov på stadens byggavdelning. Själv glömmer jag jämt bort vad det är som gäller här på området, så jag gick in och frågade om jag fick lägga upp bestämmelserna här på bloggen, så finns dom här när någon här på området behöver kolla upp det.

Gamla Malmens planebestämmelser

207

Krattningsdag

Så blev det dags för krattningsdag på Gamla Malmen och ett helt gäng glada krattare dök upp och gjorde vår stadsdel ännu finare och prydligare.

008

035

076

063

 

095

105

112

095

Tack alla som ställde upp och krattade!

Gårdsloppisrally

Tänkte passa på och göra lite reklam för Gårdsloppisrallyt som i år går av stapeln söndagen den 9. juni. Passa på och anmäl dej och din gård till loppiset som brukar vara väldigt välbesökt! Alltid lika kul med såna här loppisar när man både kan åka runt och fynda hos folk, eller själv stå där och sälja och snarvla med alla möjliga som kommer förbi, plus tjäna en slant eller två och bli av med sånt som man själv inte behöver.

Såhär står det på Gårdsloppisrallyts facebooksida:

Till söndagen den 9 juni har det satts in en beställning på soligt och varmt väder, för då arrangeras GårdsloppisRally 2013 i Pargas! Fjolårets gårdsloppisevenemang gav många besökare, försommarvärme och trevliga möten människor emellan, så det har redan visats intresse för årets evenemang. Men även du är välkommen med – endera som besökare eller försäljare!

De gårdar som vill delta blir inprickade på en karta, som innan evenemanget kommer att kunna laddas ner på www.efbyar.fi eller hämtas runtom på Malmen. Besökare kan med hjälp av kartan cykla, vanda eller bila runt till de olika gårdsloppisarna. Förutom loppis kan man ställa till med café, perennbyte och pop up-restaurang – bara fantasin sätter gränser. Mer information kommer att framgå av kartan.

Om du vill delta som försäljare; meddela dina kontaktuppgifter och gårdsadressen till pia.prost@efbyar.fi. Det kostar inget att delta, men vi önskar att alla deltagare strävar efter att ta ett tiotal kopior av kartan som man kan dela ut vid sin gård, och att man själv ombesörjer eventuell skyltning om gården inte är så lätt att hitta.

Välkommen med på rally!

Arr. Egentliga Finlands Byar rf och invånarföreningar i Pargas

Sunnuntaina 9.6. järjestetään taas PihakirppisRalli Paraisilla! Tapahtuma antaa mahdollisuuden tehdä kirppislöytöjä ja tutustua Paraisten eri alueisiin. Kaikista osallistuvista pihoista tehdään kartta, johon merkitään sellaiset kodit jotka haluaisivat myydä tavaraa pihallaan. Pihoilla voi myös olla kahviloita herkkuineen tai pop up – ravintolaa. Ennen tapahtumaa kartan voi tulostaa netistä: www.efbyar.fi. Asiakkaat voivat kävellä, pyöräillä tai liikkua autolla kartan avulla paikasta toiseen.

Jos haluat osallistua myyjänä: ilmoita yhteystietosi ja pihan osoite tänne: pia.prost@efbyar.fi. Osallistuminen ei maksa mitään, mutta toivomme, että jokainen ottaa kymmenisen kopiota kartasta, jota jakaa omalla pihalla ja että osallistuja hoitaa itse mahdollisen kyltityksen, jos piha on vaikeasti löydettävissä.

Tervetuloa ralliin!

Järj. Varsinais-Suomen Kylät ry ja asukasyhdistyksiä Paraisilla

Gamla Malmen-rosen

035

Jag gick och krattade och fejade utanför vår gård och kom på att jag helt har glömt bort skötselråden för rosen som vi köpte ifjol till vår gård. Rosen kunde köpas billigt av alla oss som bor här på Gamla Malmen och är en finsk ros som heter Lumo. Jag frågade Sonja om hur man skall göra med den, skall den beskäras eller ej? Hon svarade såhär:

Lumo trivs i god, välgödslag jord med tillräcklig fuktighet. Man behöver endast klippa bort grenar eller delar av grenar som frusit och blivit svarta. I övrigt får den växa flera år utan dess mera beskärning.

Perfekt ros för en rosnovis som jag med andra ord – den får sköta sig själv och verkar växa jättefort också, för i höstas när vi planterade den var den pytteliten och redan nu har den flera grenar som växer upp. Skall bli kul att följa med den och se hur den utvecklas, och se om vår fina stadsdel blir en riktig rosenlund med tiden! Såhär fin kommer den att se ut när den blommar